Friday, March 25, 2016

Nigeria Police Force Recruitment Exams Past Question & Answer

1) When was Nigeria Police Force(NPF) established?
ANSWER: 1930

2) What are the objective of Nigeria Police Force?
ANSWER: The Nigeria police force objective is to enhance the quality of life in our country by working in partnership with the community and in accordance with constitutional rights to enforce the laws, preserve the peace, reduce fear and provide for a safe environment .

Read also=>Nigerian Police Salary Structure Monthly and Annual Salary of Nigerian Police Officer.

3). What is the Nigeria police force motto?
ANSWER: the police are your friends

4) What is the name of former Nigeria Police Force IGP?
ANSWER: IGP Solomon Arase

5) Who is the present Chief of Defence Staff?
ANSWER: Major Gen. Abayomi Gabriel Olonisakin

6). What is the full meaning of NPF?
ASWER: Nigeria Police Force

7). What is the full Meaning of IGP?
ANSWER: Inspector General of Police

8). Who is the current Senate president of Nigeria?
ANSWER: Sen. Bukola Saraki


9). What year was Nigeria Police reorganized into 7 area command?
ANSWER: 1986

10). When did Nigeria got her independeence?
ASWER: 1 october 1960

11). Name the government agencies that supervise the affairs of Nigeria police force?
ANSWER:
i). The Police service Commision(PSC)
ii). Ministry of police affairs
iii). The Nigeria police council(NPC)

12). When did Nigeria become a Republic?
ANSWER: 1 october 1963

13). What is the staff strength of Nigeria police force?
ANSWER: 371,800 officers

Read also=>The Meaning of Nigeria Police Force Flag Colours.

14). Name the 7 area Commands of Nigeria police force?
ANSWER: (Adamawa, Gombe, Jigawa, Kano, Katsina, Lagos, Ogun.)

15). what year did Nigeria civil way started and ended?
ANSWER: Started 1967 and ended 15th jan. 1970

16). who was the first Executive president of the Federal Republic of Nigeria?
ANSWER: Alh. Shehu Shagari

17) Which year was Nigeria flag designed and who designed it ?
ASWER: Nigeria flag was designed by Mr. Taiwo Akinkumi in 1959

18) Who is the current Speaker of Nigeria House of Representative?
ANSWER: Yakubu Dogara

19) what is the Current population of Nigeria?
ANSWER: 183 million

Read also=>Nigeria police force (NPF) Ranks.

20) Who is the present Acting IGP of Nigeria Police?
ANSWER: Ibrahim Idris Kpotum


When was Nigeria police Uniform totally changed to black?
ANSWER: 12th Aug. 1986

More coming soon

7 comments:

we love your comments!
Use the box below to Comments, you can also like our facebook page Click Here & follow-@nigeriaaffair-on twitter